Fotball har i generasjoner vært en av de alle største sportene i Norge. Det er i dag over 1,900 registrerte fotballag i Norge og ytterligere 28,000 fotballklubber. Til sammen har de over 470,000 aktive spillere, så man kan trygt si at Norge er en fotballnasjon. Det er heller ikke bare på banen vi nordmenn er aktive innen fotball. Tippekampen på lørdager var i mange år ukens høydepunkt på TV og selv lenge før Norsk Tipping ble grunnlagt på 1940-tallet, spilte vi på engelsk fotball.
Via ulovlige bookmakere, som flyktet fra Sverige da Svenska Spel ble grunnlagt, kunne nordmenn sette penger på utfallet av kamper i engelsk førstedivisjon. Det var strengt tatt ulovlig å spille på fotball på denne måten og det var også en av grunnene til at Norsk Tipping ble grunnlagt. Akkurat som i England og Sverige så man også i Norge behovet for et statlig organ som kunne kontrollere alt av pengespill på en ryddig måte. Tippekupongen var et av Norsk Tippings aller første produkter og den er i dag over 70 år gammel. Selv med et enormt tilbud av spill på nett, står tippekupongen seg godt, og i sterk konkurranse med nettcasinoer og bettingsider er det fortsatt et av de mest populære spillene fra Norsk Tipping.
Oddspill og engelsk fotball henger liksom sammen i Norge og hver lørdag samles tusentalls av nordmenn rundt TV-en i de tusen hjem eller på puben for å se hvem som har tippet riktig resultat på flest kamper. Ettersom verden ble mindre og vi kunne fly til England på bare noen timer, så man raskt at det vokste fram en helt ny type turisme. Fotballturer er i dag en enorm bransje og nordmenn har de siste 15 årene vært blant de utlendingene som overværer flest kamper i Premier League.
Ingenting er som den ekte varen
Etterhvert som Premier League vokste seg stor og flere og flere land fjernet monopolet på tv-sendinger, ble fotball på TV big business og i dag kan vi se de aller fleste kamper på TV-en hjemme i stua. Det er om man er villig til å bruke mange tusen kroner ekstra på tv-abonnement for sport hvert år. Fotball er en flott sport å se på TV, men det er ikke det samme som å oppleve stemningen på stadion. I England er alt større når det kommer til fotball og selv mindre klubber, som trolig aldri kommer til å vinne så mye som en trøstepremie, har stadioner som rommer 30- 40,000 tilskuere. Det blir noe helt annet enn å se Enga tape for Brann sammen med 6,800 halvfrosne nordmenn.
Mange tenker at det er forferdelig dyrt å skulle reise over dammen for å se Liverpool, Chelsea eller Manchester United måle krefter, men sannheten er at det koster langt mindre enn mange tror. Som alltid gjelder det å være litt slu og sjekke priser nøye for man bestiller. Det er uten tvil selve kampbilletten som ofte koster mest. Fly er utrolig billig i dag og hotell trenger heller ikke å koste mange kronene om du ikke krever femstjerners luksus.
Ikke betal mer enn du må
Kampbilletter kan derimot koste mange tusen kroner om du kjøper fra feil person. Det er litt som om du bestiller pakketur til Syden. Om du kjøper hotell og fly i samme pakke, er det store muligheter for at det blir langt dyrere enn om du bestiller dem selv, hver for seg. Det er i dag en rekke selskaper som lever av å selge fotballturer og grunnen til at de kan selge billetter som koster 300 kroner for 3,000 kroner, er fordi noen er dumme nok til å betale det.
Det er langt bedre å bli kjent med noen som bor i England, eller følge med på mindre og mer seriøse grupper på facebook og andre sosiale medier. Om du ikke på død og liv må se de aller største kampene som absolutt alle andre vil se, er det gode muligheter for at du kan få tak i billetter til langt mer edruelige summer.